Strаnice: [1] 2   Idi dole
Štаmpаj
Аutor Temа: cross motor- mane i prednosti  (Pročitаno 862 putа)
Bobs
.
Vаn mreže Vаn mreže

yamaha xt660z tenere

« poslаto: 04. 02. 2010. god. u 12:07:56 »

Razmisljao sam da menjam Suzuki dr 800s za cross motor. Posto bas i nemam neka iskustva u tome, interesuju me vasa misljenja o ovoj koncepciji motora? Dosta puta sam bio po terenima gde sam Suzanom jedva prosao i izmorio se. Kada padne, jedva je sam podignem...
Sta je najbolje uzimati, kakve su cene...?
Sаčuvаnа

Odavde do dande
pedriic
Laka
**
Vаn mreže Vаn mreže

Beograd

« Odgovor #1 poslаto: 04. 02. 2010. god. u 23:26:22 »

Ja o ovome mnogo razmišljam poslednje dve godine i zaključio sam sledeće:

Četvorotaktni kros ili hard enduro motori su moderna varijanta i svi ih više vole zato što ravnomernije isporučuju snagu i mnogo manje troše. Rekao bi neko sta ima veze potrošnja kada je zabava u pitanju ali treba stići što dalje u planinu ili šimu i vratiti se. Na četvorotaktnim motorima se međutim veliki servis(otvaranje motora, promena klipa obavezno i šta još zatreba) radi na oko 50 sati rada, a ulje se menja na desetak sati rada. Prosečan rekreativac ovo radi obično jednom godišnje i na to potroši 7-8 stitina evra.

Dvotaktni kros ili hard enduro motori su oni u odnosu na koje četvorotaktni manje troše i linearnije isporučuju snagu. I na njima se radi veliki servis(promena klipa, drugi i nema ništa unutraako se ne računaju diftunzi koje ni gore nisam pomonjao) i to onog 'prosečnog' odozgo košta 150-200 evra godišnje.

Moj zaklučak je da se prosečnom rekreativcu mnogo više isplati dvotaktni motor. Uz malo više pažnje posvećene kvačilu u početku veoma lako se prevazilazi razlika u isporuci snage motora. Kod četvorotaktnih motora ovog tipa, pored klipa, uvek je potrbno na velikom servisu zameniti i neki ventil, lanac bregaste, bregastu. Ne sve uvek ali ljudi od iskustva sa kojima sam pričao  kažu da se otvaranje motora nikad ne završi samo na klipu.

Po meni je ipak najbolji izbor neki hard enduro ali ne takmičarski. Ovo su motori koji su po težini i mogućnostima veoma slični takmičarskim motorima, a po servisnim intervalima su isti kao motori na koje smo mi navikli. Ima ih malo i zato su i relativno retki u ponudi, pogotovu kod nas. I da, sa takmičarskim motorima je vožnja po ulicama i putevima praktično nemoguća.

To su:

Honde XR 400 ili 600

Kavasaki KLX 300, 450, 650

Suzuki DR 350 (ali samo određeno godište gde su napravili mali izlet sa performansama i vešanjem, mislim da je '95) i DRZ 400

Jamahe  ttr

Ja ne znadoh bolje Smiley
Sаčuvаnа

Ribolovac
.
Vаn mreže Vаn mreže

Africa RD 07 Negotin

« Odgovor #2 poslаto: 05. 02. 2010. god. u 00:52:45 »

Bas tako Pedricu !
Za nas rekreativce bez mnogo para i vremena  prica se upravo svodi na spisak motora koje si naveo + -.
I ja se opasno lozim na takav motor po cenu da isecem slamaricu i posvadjam se sa bliznjima =zenom . Cheesy
Sаčuvаnа

Oroku
.
Vаn mreže Vаn mreže

Dominator 650

« Odgovor #3 poslаto: 05. 02. 2010. god. u 10:11:39 »

Moze i npr. neki CR 125 ili nesto u toj klasi. Ipak neces voziti takmicarski, pa ti je odrzavanje i menjanje klipa puno jeftinije i redje nego kad se ozbiljno vozi. Ima neko na forumu taj motor, pa neka kaze koliko ga izadje odrzavanje godinsnje.
Sаčuvаnа

doktor
.
Vаn mreže Vаn mreže

V-Strom 1000, CR 125 R Kraljevo

« Odgovor #4 poslаto: 05. 02. 2010. god. u 12:49:26 »

Evo  da se i ja javim...
Slazem se sa svim sto je pedriic naveo. Ja sam se odlucio iz bas navedenih razloga za cvaju (CR 125 R). Jeftina u nabavci i , po meni, jeftino odrzavanje (kad se vozi rekreativno), a i najlaksa je sto je bitno u planini. Ja sam motor uzeo u odlicnom stanju, cak su i gume bile nove i odrzavanje za citavu sezonu sam platio 10E za lezaj zadnjeg tocka. Sto se tice masine, ide i sledecu sezonu, pa veci servis. Treba da zamenim i zadnju gumu.
Kad se radi servis, klip je oko 100E+- i jos po nesto sitno, neki lezaj, eventualno lanac i lancanici. Sto se tice potrosnje, po meni ne trosi mnogo (bar 125ccm, kazu da 250ccm trosi vise), dok potrosis7-8l koliki je rezervoar, vec si totalno umoran, pa i da imas jos goriva preumoran si.
Nedostaje mi bas po nesto od onoga sto je pedriic naveo:
-isporuka snage u nizim obrtajima zbog velikih uspona, tu sa cvajom moras biti u visokim obrtajima (narocito 125ccm) ili se vracas sa pola brda.
-po nekad mi je potrebna registracija jer do planine, sume idemo javnim putevima za koje nismo legalni, pa u perspektivi moze biti problema sa policijom (za sada nas tolerisu kad nas vide u svoj onoj opremi kao marsovci).
-ne moze da se lagano vozi ako ti nije bas do jurcanja, vec mora sve vreme da se zavrce pun gas (4T je i ovde u malo boljoj poziciji)

Kad razmisljam o sledecem cross-hard enduro motoru, misli su mi usmerene prema Yamahi WR 400. Servis jeste skuplji, ali su servisni intervali malo duzi; moze da se registruje. Ceo paket kosta malo vise ali nudi i malo vise. U svakom slucaju cvaja, ostaje jos neku godinu...

Sаčuvаnа

Bikers work is never done!
pedriic
Laka
**
Vаn mreže Vаn mreže

Beograd

« Odgovor #5 poslаto: 05. 02. 2010. god. u 16:43:08 »

Ja sam se u mom postu bazirao isključivo na mašinu kada sam pisao o koštanju održavanja. Još jedna, možda i najbitnija stvar kod kupovine takmičarskih motora je da treba gledati u kakvom je stanju menjač! Sve ostalo na tim mašinama je potrošni materijal.

Imao sam priliku da celo jedno popodne koristim kavasaki KX 250. Najmanje sam ga vozio, takva je prilika bila Huh? i primetio sam da kada radi u leru duže od 2-3 minuta počinje da 'preliva' karburator. To su motori koji nisu pravljeni da rade u mestu nikad, ni malo. To dosta govori za kakav režim vožnje su napravljeni. Kod četvorotaktnih  takmičarskih se to manje vidi ali može da prouzrokuje veće probleme u eksploataciji(ceni održavanja). To su mašine koje su pravljene za kurbla-gas-kvačilo kad staješ, na duže od 30 sekundi, gasiš mašinu Smiley (ovo nije baš u tvrdo, nema potrebe nisiti štopericu sa sobom Cheesy )

Bitna stvar kod biranja hard enduro motora(KLX, WR, i ostalih( ne znam baš sve oznake Cry ) je da li iza bojeva i slova stoji 'R' ili 'F'. 'R' je obično oznaka za takmičarski motor, a 'F' za rekreativnu varijantu. Možda ovo i ne važi za sve proizvođače ali mislim da uglavnom svi koriste te oznake.

To je jedan od dokaza koliko se naši uvoznici ozbiljno bave našom tematikom Huh?, kod njih uglavnom postoji samo KLX 450 i prodaje se po ceni koja je srednja vrednost između 'R' i 'F' varijante i ako 'R' varijanta ima mnooogo bolje vešanje i jaču, nasviraniju mašinu koja zbog toga i zahteva jače i nasviranije održavanje.

Dosta za danas ako baš nešto ne bocnete Roll Eyes
Sаčuvаnа

doktor
.
Vаn mreže Vаn mreže

V-Strom 1000, CR 125 R Kraljevo

« Odgovor #6 poslаto: 05. 02. 2010. god. u 20:22:24 »

Moja cvaja je nastelovana tako da ako si u mestu, gasi se sama za 2-3 sekunde (tek onda sam shvatio sto takmicari na startu sve vreme nadrkavaju gas). Ovi iskusniji kazu i da tako mora u voznji, da ti motor ne bi pobegao u neku vukojebinu kad padnes.
Takodje vazi i ovo za menjac, jer se saltuje sve vreme bez kvacila i u visu i u nizu, samo da si u obrtajima.
Sаčuvаnа

Bikers work is never done!
Nik Gold
Pero
*
Vаn mreže Vаn mreže

« Odgovor #7 poslаto: 05. 02. 2010. god. u 22:57:37 »

Drugari pozdrav , i da se malo uključim u diskusiju ako dozvoljavate . Trenutno vozim Yamahu tt600re i malo j teška za ovo o čemu pričamo,  sa svojih 165 kg je krmača među hard enduro motorima . Kako je ttr već u oglasima dobro sam se  zamislio što mi je raditi . Odmah sam odustao od kross motora jer ipak mi treba motor koji može da se registruje i vozi u saobraćaju , motor kojem nijesu  prečesti servisni intervali , jer ja nemam ni života ni umijeća da to vozim  a bogami i popravljam , + preveliko maltretiranje svaki put kad bi htio da vozim -tovari na prikolicu ....
Tako je odluka pala na neki  hard enduro  , najradije bih kupio neku  četvorotaktnu 250ticu ali se plašim polovnih jer je velika vjerovatnoća da su vožene samo  pun gas a  ii meni do nekih terena za vožnju ima 30-50 km pa bi bilo forsiranje stić do terena. Tako sad gledam neki suzuki dr350 -vrlo ih malo ima a hvale ga kao pouzdan , mali potrošač , jeftin za održavanje , ili pak hondu xr400- još ređa i joooš bolja  , to od vazdušara a od motora novije koncepcije puno hvale drz 400 ali e model- pouzdan, jeftin za održavanje za amatera više nego dobra trgovina-malo ih ima u ponudi. Yamahu wr 400,425,450 ktm exc400,450 takođe gledam i voli bi ih imati ali su daleko iznad mojih vozačkih sposobnosti .Sjajni motori ali sama činjenica da u mašinu staje  litar-litar i 200 ulja sve govori o održavanju istih. Tako drugari ako čujete da neko prodaje kakvog stranca javljajte . poz
Sаčuvаnа

Pomoz BOG Junaci
aca-pn
Srednja
Vаn mreže Vаn mreže

« Odgovor #8 poslаto: 06. 02. 2010. god. u 10:00:48 »

Prosle godine sam se prilicno bavio ovom problematikom, tj citao tekstove, iskustva, forume itd. Za umerenu rekreativnu voznju moj izbor bi bio DR350, DRZ400 ili XR400. To su pouzdani motori koji imaju normalan servisni interval, dovoljno su jaki i dovoljno laki za offroad, a potrosnja goriva im je takodje mala. Jedina im je mana sto nisu bas jeftini, a i tesko se nalaze.
Sаčuvаnа
neli
.
Vаn mreže Vаn mreže

sachs x road...

« Odgovor #9 poslаto: 07. 02. 2010. god. u 15:59:28 »

Pa sta ce ti kros kad imas novu teneru ona je za to napravljena! Cheesy
Sаčuvаnа
SCI
Administrator
Vаn mreže Vаn mreže

Yamaha XT600z 3aj i Kawasaki EN500. Voozi Miskooo

« Odgovor #10 poslаto: 07. 02. 2010. god. u 18:28:21 »

Nije tenera napravljena za hard off road.Ona je dobra do neke granice, jer nijedan motor od 190 kg se ne moze nositi sa teskim off-om kao lagana kroserica  Smiley
Sаčuvаnа

Voooozi Miskooo.....
Bobs
.
Vаn mreže Vаn mreže

yamaha xt660z tenere

« Odgovor #11 poslаto: 08. 02. 2010. god. u 17:48:45 »

Hvala momci na ovim znacajnim i iscrpnim informacijama i podatcima. Ako se neko seti neka doda jos nesto.
Takodje ako cujete ze neki dobar motor od gore pomenutih, neka javi. Hvala
Sаčuvаnа

Odavde do dande
Bobs
.
Vаn mreže Vаn mreže

yamaha xt660z tenere

« Odgovor #12 poslаto: 19. 02. 2010. god. u 20:23:47 »

tako se to radi  Cheesy Cheesy Cheesy

izaberite klip "motorsports hero"

http://www.goprocamera.com/hdheropreview/
Sаčuvаnа

Odavde do dande
Monsterivan88
Pero
*
Vаn mreže Vаn mreže

« Odgovor #13 poslаto: 10. 03. 2010. god. u 16:22:27 »

Zdravo narode, nov sam ovde, slucajno sam naleteo na ovaj sajt. Sto se tice krosa, imam Kawasaki KX 125, uzeo sam ga prosle godine u julu i za svo ovo vreme daj Boze da sam se vozio 2 nedelje ukupno. Sve je ok bilo dok nisu nastali prvi kvarovi, prvo je palenje crklo koje do danas uopste nisam nasao a kad smo drug i ja skinuli deklu imali smo sta i da vidimo: magnet se odvalio jer su ga neki Sabani varili (nikada mi nije bilo jasno kako su to uspeli da polome) i pokidao je kalemove unutra. Resim ja da ga prodam i onda su dolazili obicni kupci dok nije naleteo jedan koji mi je rekao da moj Kavdza nema ventil za ler(ako se to tako zove)i onda meni postane jasno zasto ja ler nisam mogao da nastelam, uvek sam morao da drzim gas. Sad Kavdza stoji u garazi kao spomenik palim borcima i verovatno ce jos dugo da stoji tako.
Sada vozim Hondu CRM 125 a brat Hondu MTX125R, uvoz iz CH. Nikad se nisam pokajao sto sam ih kupio a sto se krosa tice:to u moje dvoriste ne ulazi vise.
CRM sam kupio takodje u slicno vreme i samo sam ulje u menjacu menjao i 2-3 svecice... Skut
Pozdrav svim bajkerima i avanturistima...
Sаčuvаnа
Nik Gold
Pero
*
Vаn mreže Vаn mreže

« Odgovor #14 poslаto: 10. 03. 2010. god. u 22:51:18 »

Zdravo narode, nov sam ovde, slucajno sam naleteo na ovaj sajt. Sto se tice krosa, imam Kawasaki KX 125, uzeo sam ga prosle godine u julu i za svo ovo vreme daj Boze da sam se vozio 2 nedelje ukupno. Sve je ok bilo dok nisu nastali prvi kvarovi, prvo je palenje crklo koje do danas uopste nisam nasao a kad smo drug i ja skinuli deklu imali smo sta i da vidimo: magnet se odvalio jer su ga neki Sabani varili (nikada mi nije bilo jasno kako su to uspeli da polome) i pokidao je kalemove unutra. Resim ja da ga prodam i onda su dolazili obicni kupci dok nije naleteo jedan koji mi je rekao da moj Kavdza nema ventil za ler(ako se to tako zove)i onda meni postane jasno zasto ja ler nisam mogao da nastelam, uvek sam morao da drzim gas. Sad Kavdza stoji u garazi kao spomenik palim borcima i verovatno ce jos dugo da stoji tako.
Sada vozim Hondu CRM 125 a brat Hondu MTX125R, uvoz iz CH. Nikad se nisam pokajao sto sam ih kupio a sto se krosa tice:to u moje dvoriste ne ulazi vise.
CRM sam kupio takodje u slicno vreme i samo sam ulje u menjacu menjao i 2-3 svecice... Skut
Pozdrav svim bajkerima i avanturistima...

E hebiga kad nisi imao sreće , moj drug ima kx125 98 god o bolesno ide za 125 cc. sa svojih oko 40 ks prava je aždaha ,  mene samo nervira što stalno mora da se vrti pa ko nije baš spretan ...
Sаčuvаnа

Pomoz BOG Junaci
Strаnice: [1] 2   Idi gore
Štаmpаj
Prebаci se nа: