Iako sam izvozio dosta lepih tura , nikad ne pišem putopise i to iz više razloga :
- ne znam da pišem putopise
- lenj sam
- slabo baratam foto-aparatom , a i lenj sam

... dok uživam u vožnji (a uvek uživam u vožnji) mrzi me da svako malo stajem da bih slikao ...
- ima još razloga ... ali ko da ih navodi kad sam lenj ...

Ali ovom prilikom se nakanih da ostavim svoju lenjost po strani i pokušam da vam opišem svoju prekjučerašnju vožnjicu . Uz par sličica , tek reda radi ... one najlepše delove nisam ni slikao , mrzelo me ...

... a ionako slike ne mogu da dočaraju tu lepotu , bolje je da sednete na motore i provozate se tuda pa ćete videti o čemu pričam ...

. Nadam se da mi nećete zameriti zbog nedostatka literarnog i fotografskog dara ... a ni zbog lenjosti ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nedelja prepodne , lep sunčan dan ... i naravno , palim Transalpa i put pod dupe . Lagano izlazim iz grada pevušeći omiljenu pesmu od Partibrejkersa - "Put na jug" . Vozeći ka Ćelijskom jezeru srećem beli Tipo koji se oglašava sirenom ... to mora da je Velja sa foruma ... i jeste bio Velja

. Od Blaca desno ka Kuršumliji, preko Barbatovca , odličan krivudav put vodi kroz lepe predele ... (hvala Misircu za tip) . Bez zadržavanja prolazim kroz pomalo sumornu Kuršumliju i upućujem se ka Merćezu . Sve lošiji asfalt nakon 15-ak km nestaje i pretvara se u makadam ... ali sad vozim Transalpa , pa me to nimalo ne brine

. Ono što me brine je nebo koje postaje crno ... a kišnjak naravno nisam poneo , kad krenuh iz Kruševca beše vedro i sunčano ...

Ubrzo se iza brda pomalja brana (Selova) ... nestvaran prizor ... brana usred ničega ... a ni iza brane ništa ... hm , "čemu ovo služi a još i ne radi ? " ...

... još jedan spomenik ljudskoj/srpskoj/ gluposti ... Elem , izgradnja brane je započeta još 80-ih godina prošlog veka , onda dodjoše mrašne 90-e i sve je stalo ... pre nekoliko godina su radovi na brani ipak završeni ... ali da bi brana bila privedena nameni (punjenje akumulacije , izgradnja fabrike vode , izgradnja cevovoda do Niša , Prokuplja , Blaca ...itd)
potrebno je nekih 80-ak miliona , nisam siguran - dolara ili evra - ali svejedno ih nema ...

... a do sad je sprcano nekih 30-ak miliona u izgradnju brane ...
Nastavljam dalje do Merćeza (15-ak km makadama) . Selo opustelo , prazne oronule kuće , sablasnu atmosferu pojačava sve crnje nebo i sitna kišica ... od Merćeza skrećem ka Lukovskoj banji ... kad eto asfalta i to dobrog , svih 12 km do Banje . U L.Banji pravim prvu cigaret pauzu uz limenku hladne koka-kole ispred lokalne prodavnice . U Banji ništa naročito , malo mesto u zabiti ... ali prirodni ambijent je prelep jer Banja je smestena u rupi medju obroncima Kpoaonika . Vraćam se do Merćeza i nastavljam ka Blaževu i Brzeću .
I nakon još 2-3km makadama počinje pravo uživanje ... odličnim asfaltnim putem se penjem na Kop , saobraćaja gotovo da nema , na tih 28 km do Brzeća sam sreo 3-4 vozila ... okolni pejzaži predivni , ta južna strana Kopaonika je fantastična ...

...bio je to najlepši deo ovog putešestvija , čisto uživanje koje ni crni oblaci nisu mogli da pokvare ...

Stizem u Brzeće i ... uh , na sve strane bageri , dizalice , mikseri ... pa zar baš moraju da izbetoniraju ovako divnu prirodu ... jebali ih mega luksuzni hoteli , jebo ih masovni turizam ...

... naravno da se tu ne zaustavljam , dolazim do raskrsnice ... levo za Kop ... hm , pogledam gore a nebo crrrrrno , ne bih da iskušavam sreću i dovde sam stigao uz sitnu kišicu ... upućujem se desno ka Brusu , na toj strani nebo je vedro ... ovaj deo puta je valjda svima poznat , odlične krivine za peglanje ...
Od Brusa nastavljam ka Mitrovom polju , sa leve strane se ukazuje srednjovekovno utvrdjenje Koznik , na vrhu nepristupačnog brda ... razmisljam da li Transalp može da izadje gore , valjda postoji neki puteljak ? ... ali pošto sam sam , ovog puta odustajem od takve avanture ... probaću to kad-tad , ali bolje u društvu ekipe iskusnijih enduraša ...
Eto ideje , Mitrovo polje je odlična lokacija za neko buduće okupljanje ekipe sa foruma , ima mesta za kampovanje , tu su i bazeni za kupanje , ima i ribnjaka sa pastrmkom ...itd ...
Od Mitrovog polja se penjem na Goč ... pa se spustam u Vrnjačku Banju ... gde se opet nadviše oblaci i uhvati me kiša ... vreme je za još jednu cigaret pauzu uz kokakolicu na ELP pumpi ... i utom kiša stade , te nastavih ka Kruševcu ... i to je to , lepa nedeljna vožnjica , nekih 260 km ukupno ...

...